Symptomen & diagnose
De slijmbeurs zit aan de achterzijde van de elleboog tussen de huid en het bot. Dit stootkussentje kan irriteren en zwellen (ontsteking). Verhoogde druk en wrijving zijn de oorzaak, bijvoorbeeld door veelvuldig steunen op de punt van de elleboog.
Wanneer dit deel van de elleboog bovendien rood en warm is, wijst dit mogelijk op een infectie met bacteriën.
Symptomen van een ontstoken slijmbeurs aan de elleboog?
- Zwelling aan de achterzijde van de elleboog.
- Hinderlijke verspringende knobbeltjes aan de achterzijde van de elleboog.
- Soms zijn er ook roodheid, warmte en pijn aanwezig. Mogelijk ook koorts en een pijnlijk rode verkleuring van de huid op boven- en onderarm. Raadpleeg ons meteen in deze gevallen. Een infectie met bloedvergiftiging behoort dan tot de risico’s.
Diagnose van een ontstoken slijmbeurs aan de elleboog?
We onderzoeken de zwelling en controleren of het gaat om gewone ontsteking van de slijmbeurs of een infectie met bacteriën. Door een beetje vocht uit de slijmbeurs te prikken kan het verschil meestal worden aangetoond. Bij een onsteking is het vocht in de slijmbeurs helder, bij een infectie is het troebel (etter).
Het vocht uit de slijmbeurs laten we onderzoeken op micro-organismen (bacteriën, e.d.). Mogelijk controleren we uw bloed. Daarnaast nemen we een radiografische foto om andere oorzaken (bijvoorbeeld fibrostose of botspoor) uit te sluiten.
Behandeling
Bij de meeste zwellingen volstaan rust, ijs, vermijden om op de punt van de elleboog te steunen en geduld. Wanneer de zwelling blijft terugkomen, wordt besproken om de slijmbeurs operatief weg te nemen.
Bij een infectie mag u zich aan een antibioticakuur verwachten, mogelijk in combinatie met een ziekenhuisopname. Soms is een operatie onvermijdelijk om de etter uit de slijmbeurs te verwijderen en de slijmbeurs uit te spoelen.
Operatie
De operatie wordt uitgevoerd onder algemene of locoregionale verdoving. (Voor meer informatie over de verschillende verdovingen, klik hier)
Het verwijderen van de slijmbeurs gebeurt via daghospitaal. Via een insnede aan de achterzijde van de elleboog wordt de volledige slijmbeurs weggenomen.
Bij een infectie wordt eerst een sneetje in de huid en de slijmbeurs gemaakt om de etter uit te spoelen. Nadien zal u enkele dagen in het ziekenhuis moeten verblijven voor antibioticabehandeling. Wanneer de infectie afgekoeld is, kan zo nodig de slijmbeurs alsnog worden verwijderd.
Nazorg
Na de operatie sluiten we de wonde met een drainage. Een drukverband en bovenarmgips worden aangelegd. Zo beperken we de bloedcollectie. Ter hoogte van de holte waar voorheen de slijmbeurs zat, vormt zich een bloedklonter. Deze bloedklonter trekt na de operatie zeer traag weg. Daarom blijft de elleboog na de operatie nog een langere tijd gezwollen.
Bij het moeilijk herwinnen van de beweging kan een behandeling met een kinesist nodig zijn. U kan hier ook een schema downloaden met oefeningen die u thuis kan uitvoeren: oefenschema-elleboog.pdf