Symptomen & diagnose
Elleboogartrose omvat een slijtage van het gewrichtskraakbeen van het ellebooggewricht. Dit gewrichtskraakbeen heeft voornamelijk een glijdende en schokdempende functie. De dikte van de laag verschilt van gewricht tot gewricht.
Een versleten elleboog heeft verschillende oorzaken:
- Bij normaal gebruik door ouderdom en erfelijke factoren
- Door een vroegere breuk in het gewricht, een eerdere infectie of chronische reuma
- Ook herhaaldelijke overbelasting (bijvoorbeeld door werken met drilboren) of een Osteochondritis dissecans (afsterven van een stukje bot aan het gewrichtsoppervlak) kunnen leiden tot elleboogartrose.
Door het verlies van kraakbeen krijgen we abnormale wrijving en overbelasting van het onderliggende bot. Daardoor ontsteekt het slijmvlies met vochtuitstorting in het gewricht. Losse fragmenten (gewrichtsmuizen) en papegaaibekken (osteofyten) kunnen ontstaan.
Symptomen van elleboogartrose of –slijtage?
- Pijn
- Zwelling
- Stijfheid met verminderde beweeglijkheid. Deze stijfheid is het meest aanwezig ‘s morgens of bij het begin van beweging na rust (startstijfheid).
- Soms treden er ook blokkages op.
- De pijn neemt toe met de belasting of is ‘s nachts het meest uitgesproken.
Diagnose van elleboogartrose of –slijtage?
Meestal volstaat een radiografie van het ellebooggewricht om de diagnose te stellen. Deze toont de vernauwing van het gewricht (kraakbeenverlies). Heel soms gebruiken we een CT-scan om de mate van slijtage te evalueren.