Symptomen & diagnose
Elleboogartrose omvat een slijtage van het gewrichtskraakbeen van het ellebooggewricht. Dit gewrichtskraakbeen heeft voornamelijk een glijdende en schokdempende functie. De dikte van de laag verschilt van gewricht tot gewricht.
Een versleten elleboog heeft verschillende oorzaken:
- Bij normaal gebruik door ouderdom en erfelijke factoren
- Door een vroegere breuk in het gewricht, een eerdere infectie of chronische reuma
- Ook herhaaldelijke overbelasting (bijvoorbeeld door werken met drilboren) of een Osteochondritis dissecans (afsterven van een stukje bot aan het gewrichtsoppervlak) kunnen leiden tot elleboogartrose.
Door het verlies van kraakbeen krijgen we abnormale wrijving en overbelasting van het onderliggende bot. Daardoor ontsteekt het slijmvlies met vochtuitstorting in het gewricht. Losse fragmenten (gewrichtsmuizen) en papegaaibekken (osteofyten) kunnen ontstaan.
Symptomen van elleboogartrose of –slijtage?
- Pijn
- Zwelling
- Stijfheid met verminderde beweeglijkheid. Deze stijfheid is het meest aanwezig ‘s morgens of bij het begin van beweging na rust (startstijfheid).
- Soms treden er ook blokkages op.
- De pijn neemt toe met de belasting of is ‘s nachts het meest uitgesproken.
Diagnose van elleboogartrose of –slijtage?
Meestal volstaat een radiografie van het ellebooggewricht om de diagnose te stellen. Deze toont de vernauwing van het gewricht (kraakbeenverlies). Heel soms gebruiken we een CT-scan om de mate van slijtage te evalueren.
Behandeling
Elleboogslijtage behandelen we zo lang mogelijk met pijnstillers en ontstekingsremmers. Het verlies aan kraakbeen herstelt zich niet. We richten ons met deze vorm van behandeling op het verzachten van de pijn en de verstijving.
Maximum drie keer per jaar behoort een inspuiting met cortisone tot de mogelijkheden. Om de pijn te verzachten, kunnen we ook een gelspuit (hyaluronzuur) geven. In sommige gevallen draagt u best aanvullend een soepele elleboogbandage.
Als u overmatig veel hinder ondervindt, behoort een operatie tot de opties.
Operatie
In een vroeg stadium van de artrose en bij jongere patiënten, maken we het ellebooggewricht zuiver door het verwijderen van losse kraakbeenfragmenten en botaanwassen. Hierdoor neemt voor enkele jaren de pijn af en verbetert de beweging. Deze operatie gebeurt via een kijkoperatie of een open opkuisoperatie. De keuze hiertussen hangt af van de ernst van de slijtage en mogelijke vroegere operaties. Een kijkoperatie aan de elleboog voeren we onder algemene verdoving uit in daghospitaal. Een open elleboogoperatie gebeurt ook in het dagziekenhuis en kan gebeuren onder locoregionale of algemene verdoving.
Bij oudere patiënten overwegen we het plaatsen van een totale elleboogprothese. Deze ingreep voeren we alleen uit op latere leeftijd omdat de toegestane belasting van het ellebooggewricht na deze operatie sterk daalt. Anders is de normale levensduur van de prothese niet haalbaar. De operatie wordt uitgevoerd onder algemene of locoregionale verdoving. Een ziekenhuisopname van enkele dagen is meestal aangewezen. De kans op succes na deze ingreep bedraagt meer dan 90 procent. Vooral het pijngevoel verbetert fors. De beweging verbetert meestal ook, maar in mindere mate.
Voor meer informatie over de verschillende verdovingen, klik hier
Mogelijke complicaties zoals infectie, wondprobleem, zenuwletsels, ... komen heel zelden voor (< 1%). Typische complicaties voor een elleboogoperatie zijn verstijving van de elleboog (1-5%) en een zenuwletsel. Aangezien er drie zenuwen rond de elleboog lopen, lopen deze tijdens een operatie in gevaar. Een zenuwletsel komt niet vaak voor (1-5%) en is meestal voorbijgaand.
Nazorg
Bij een kijkoperatie of open opkuisoperatie leggen we uw elleboog 24 uur in een spalk. Hierna mag u uw elleboog meteen opnieuw bewegen.
Om de beweging te verbeteren, volgt u therapie bij een kinesitherapeut. Deze starten we twee weken na de operatie. Eerst geven we uw elleboog de kans om tot rust te komen. U kan hier ook een schema downloaden met oefeningen die u thuis kan uitvoeren vanaf de derde week: oefenschema-elleboog.pdf
Na een prothese blijft u enkele dagen in het ziekenhuis. U mag het ziekenhuis verlaten bij een beperkte zwelling en aanvaardbaar pijnniveau. U mag meteen uw elleboog bewegen wanneer u naar huis gaat.