Symptomen & diagnose
Elleboogblokkages ontstaan door verschillende oorzaken. Soms komt dit door een plica (gewrichtkapselplooi) en soms door gewrichtsmuizen.
Gewrichtmuizen zijn losse fragmenten bot en/of kraakbeen in het gewricht. Verschillende oorzaken liggen mogelijk aan de basis:
- Een vroeger trauma aan de elleboog door een breuk of ontwrichting
- Artrose van de elleboog door slijtage
- Osteochondritis dissecans: afsterven van een stukje bot bedekt met kraakbeen. Dit zien we vooral bij kinderen.
- Synoviale chondromatose: abnormale vorming van (verbenend) kraakbeen door het slijmvlies
Symptomen van een elleboogblokkage?
Uw elleboog blokkeert en u kan deze onmogelijk volledig strekken. Soms gaat dit gepaard met pijn of zwelling.
Diagnose van een elleboogblokkage?
De diagnose wordt bevestigd door klinisch onderzoek, een radiografie en een scanner
Behandeling
Een gewrichtsblokkage verdwijnt zelden uit zichzelf. Soms hebt u er weinig of geen last van omdat de blokkage in het ellebooggewricht niet op elk moment plaatsvindt. We adviseren alleen een operatie bij hinderlijke gewrichtsblokkage.
Operatie
Bij hinderlijke blokkages, verwijderen we operatief de gewrichtsmuizen of de plica.
Deze ingreep gebeurt via daghospitalisatie onder algemene verdoving. (Voor meer informatie over de verschillende verdovingen, klik hier)
Via een kijkoperatie (arthroscopie) verwijderen we de gewrichtsmuizen of behandelen we andere aandoeningen van het gewricht (bijvoorbeeld een plica). Bekijk hier de operatievideo.
Mogelijke complicaties zoals infectie, wondprobleem, zenuwletsels, ... komen heel zelden voor (< 1%). Typische complicaties voor een elleboogoperatie zijn verstijving van de elleboog (1-5%) en een zenuwletsel. Aangezien er drie zenuwen rond de elleboog lopen, lopen deze tijdens een operatie in gevaar. Een zenuwletsel komt niet vaak voor (1-5%) en is meestal voorbijgaand.
Nazorg
Na de operatie leggen we de elleboog voor een periode van 24 uur in het gips. Dit geeft de elleboog de kans om te ontzwellen.
Hierna mag u uw elleboog bewegen. Na een tweetal weken verwijderen we de hechtingen.
Als de bewegingswinst te traag verloopt, behoort kinesitherapie tot de mogelijkheden. Deze wordt gestart in samenspraak met uw arts.
U kan hier ook een schema downloaden met oefeningen die u thuis kan uitvoeren: oefenschema-elleboog.pdf