Symptomen & diagnose
Een malletvinger ontstaat door het stoten van een gestrikte vinger, bijvoorbeeld bij het opmaken van een bed.
Ook wanneer er bij het sporten een bal op het gestrekte topje van de vinger belandt, krijgt u mogelijk een malletvinger.
Bij een malletvinger scheurt de strekpees los van de aanhechting aan het bot van het laatste vingerkootje. Dit kan ook gepaard gaan met het losscheuren van een botstukje van het kootje.
Symptomen van malletvinger?
U kan onmogelijk nog het eindkootje van de vinger strekken. Meestal hebt u ook pijn aan de vinger.
Diagnose van malletvinger?
De diagnose is vrijwel meteen klinisch duidelijk. Met radiografie sluiten we een geassocieerde fractuur uit.
Behandeling
De behandeling van een malletvinger omvat zes weken non-stop immobilisatie van het eindgewricht van de vinger in strekstand. Dit laat de afgescheurde strekpees toe om opnieuw vast te groeien aan het eindkootje.
Het is essentieel dat de vingertop zes weken continu gestrekt blijft. Toch moeten we de spalk minstens wekelijks wisselen volgens de juiste wisseltechniek.
De immobilisatie gebeurt best met een dorsale aluminium spalk. Deze biedt het grote voordeel dat u de overige vingergewrichten normaal kan bewegen, wat de kans op vingerstijfheid vermindert.
Nadien volgen nog vier weken spalktherapie tijdens de nacht en risicoactiviteiten.
Dit behandelingsschema passen we met grote kans op succes toe tot enkele weken na het ongeval.
Wanneer er na een correct uitgevoerde spalktherapie toch een groot strektekort van de vinger aanwezig blijft, kan een operatie worden overwogen.
Operatie
Deze ingrepen gebeuren via daghospitalisatie onder locoregionale of algemene verdoving. (Voor meer informatie over de verschillende verdovingen, klik hier)
De ingreep voor malletvinger bestaat uit het inkorten van de strekpees samen met de bovenliggende huid (tenodermodese operatie).
Een operatie is ook aangewezen wanneer een belangrijk deel van het gewrichtsoppervlak is afgebroken. Dan zetten we de breuk opnieuw op zijn plaats en fixeren deze met metalen pinnetjes.
Nazorg
We verwijderen de huidhechtingen na twee weken en de pinnetjes na zes weken. Dit gebeurt tijdens de raadpleging.